2012. február 25., szombat

Vajak


Kókuszzsír
(Cocus nucifera)
A kókuszzsírnak csak két típusa létezik RBD (szűrt) - szagtalan - és a szűz - jellegzetes kókusz illatú és ízű. Különbség a feldolgozási folyamatban és a felhasznált kókuszdió minőségében van. A kozmetikában leggyakrabban használt zsír a szűrt „finomított, fehérített, szagtalanított”. Ez az olaj elég alapos feldolgozáson esik át. A végeredmény egy színtelen, ízetlen, és szagtalan zsír. Az RBD-t szárított kókuszból készítik, a szűz zsírt friss kókuszból. A szűz azt az olajat jelöli, ami kevésbé erős finomításon esik át. A kókuszolaj szilárdan teljesen fehér, 24°C felett folyékony állapotban, pedig kristálytiszta, akár a víz. A feldolgozás folyamatának köszönhetően minden kókuszolaj alapvetően ugyanannyi mennyiségű egészséges közepes láncú zsírsavat tartalmaz így mindkét típusú kókuszolaj egészséges. Mivel a kókuszzsír kémiai szerkezete nagyon stabil, a főzéshez ez az egyik legjobb zsiradék. Hűtés nélkül is friss marad legalább két-három évig. Ha hűvös helyen tárolod még tovább is elállhat. A kókuszolaj lauránsavat tartalmaz - ilyen az anyatejben található. Erősíti az immunrendszert, hatásos a gyomor és bélbetegségekre, szépíti a bőrt, antibakteriális.


Shea vaj
(Vitellaria paradoxa,  syn. Butyrospermum parkii)
A shea vaj nagyszerű bőrápoló, regeneráló, bőrfiatalító hatású. A shea vaj olyan növényi zsiradék, amely 100%-ban adalékanyag mentes. Összetétele rendkívüli módon hasonlít a bőr által termelt zsírok összetételéhez. A sheavaj gyorsan felszívódik a bőrbe és hosszan tartó hidratáló hatást biztosít. A shea vaj lényegében 51% telített, 42% egyszeres telítetlen és 6% többszörösen telítetlen zsírsavból áll. A zsírsavak mellett jelentős mennyiségben tartalmaz A, E és F vitaminokat, antioxidánsokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése