2012. június 7., csütörtök

Aromaterápia - kérdések

Mi az aromaterápia?
Az aromaterápia az illóolajos növények, a belőlük kinyert kivonatok és illóolajok használatán alapuló holisztikus gyógymódok összessége. Az aromaterápiához tartozik a kellemes közérzet fenntartása, a kisebb-nagyobb egészségügyi és esztétikai problémák külsőleges kezelése  és szakszerű diagnózis segítségével aromaterápiás készítményekkel történő belsőleges kezelés. Ez utóbbi csak orvosi javallatra és ellenőrzés mellett történhet! Az aromaterápiás illóolajok testileg és lelkileg javítják közérzetünket, elősegítik gyógyulásunkat és a tökéletes harmónia kialakulását.


Mik az illóolajok?
Az esszenciális olajok (EO) különböző növények aromás, szerves molekuláinak a keveréke. Olajszerű állagúak, általában nagyon illékonyak még szobahőmérsékleten is. Virágokból, gyümölcsökből, levelekből, magvakból, gyökerekből és fakéregből vonják ki különböző eljárásokkal.


Milyen illóolajat használhatunk?
Csak a természetes úton előállított esszenciális olajoknak van aromaterápiás hatása. A mesterséges anyagoknak nincs (mint pl. a parfüm alapanyagok). A terápiás illóolajok - néhány kivétellel - higítatlanul nem használhatók!


Milyen alkalmazási módok vannak?
Alkalmazhatók párologtatással, belélegzéssel, külsőleg masszázzsal, fürdővel, terápiás készítményekben és orvosi utasításra belsőleg is.


Milyen aromaterápiás anyagok léteznek még?
Hidegen sajtolt növényi olajok, virágvizek, gyógynövények és kivonataik, tengeri sók, cukrok, agyagok és iszapok.


Hogyan hatnak a bőrön át?
A bőrön alkalmazva bekerülnek a véráramba az illóolaj komponensek és így segítenek a gyógyulásban. Csak higítva alkalmazhatók, így az aromaterápiás készítményekhez hidegen sajtolt növényi olajokkal együtt használjuk (vivőolajok). A vivőolaj megválasztása mindig az adott terápiához van igazítva.


Milyen más előnyük lehet még?
Azon túlmenően hogy lelki és testi előnyei vannak, az illóolajok többek között használhatók a háztartásban tisztítószerként, fertőtlenítőszerként, baktériumölőként és rovarűzőnek.


Mire jók az illóolaj keverékek?
A keverékben az illóolajok kiegészítik egymás hatását, komplex vegyületek konkrét terápiás célokra (szinergiák). Hatásuk együttesen nagyobb mint külön-külön alkalmazva.


Mire jók a parfümolajok?
A parfümolajok (fragrance oil, FO) parfüm készítéséhez vagy kozmetikum illatosításhoz használhatók. Habár javítják közérzetünket és illatosítanak, konkrét terápiás hatásuk nem ismert.

Mire jók az illatos olajok?
Ezek általában szintetikus anyagok és illatosításra használhatók pl. párologtatással. Szintén nem ismert terápiás hatásuk. Léteznek természetes alapú illatos olajok, de ezek is csak illatosításra valók.


Milyen illóolajat szabad megvásárolni?
Vannak töményebb és kevésbé tömény illóolajok - ez utóbbiakat vivőolajjal higítják. Nyilván ezekből többet kell használni. Tévhit hogy csak a sok ezer forint feletti illóolajok használhatók terápiás célra.

Nincsenek megjegyzések: